Reményvirág – Gyermekek gyászfeldolgozását segítő csoportvezető képzés -

Reményvirág – Gyermekek gyászfeldolgozását segítő csoportvezető képzés

Reményvirág – Gyermekek gyászfeldolgozását segítő csoportvezető képzés
Időpont: 1589014800
Helyszín: 1133, Budapest Hegedűs Gy. u. 92. 1/25.
Témák: gyász, gyerek

„A remény virág, amely csak akkor bújik elő és növekszik, ha öntözik.”

Mit kell tudni a Reményvirág – gyermekgyász feldolgozó csoportokról?

A Reményvirág csoportok a veszteség vagy halál okán gyászoló gyerekek és szülők számára nyújtanak gyászfeldolgozásukban támogatást. A gyerekek sokszor egyedül maradnak a gyászukkal, mert az intézményrendszerben kevéssé ismerik a gyermekek korosztály szerinti gyászának sajátosságait, valamint a szülők sokszor maguk is gyászolnak, így nehezen tudják gyermeküket támogatni a számukra szükséges módon.

A finn módszer lényege, hogy a csoportokban a gyászoló gyermek saját korosztályában hasonló sorsú gyermekek által kap segítséget veszteségének feldolgozásában. A csoportfoglalkozások fő eleme a játék, miközben a gyermekek különböző kreatív technikákkal, saját alkotások által dolgoznak fel egy-egy adott témát, szakemberek vezetésével. A csoportsorozat keretében a gyerekekkel és a szülőkkel párhuzamosan két szakember dolgozik.

A gyermekgyász csoportvezető képzés elvégzését követően a résztvevők képesek lesznek Reményvirág csoportokat vezetni gyászoló gyermekek és szüleik számára.

A képzés elemei:

Elméleti:
– A család gyásza
– A gyermekek gyásza
– Testvérhalál, mint gyásztípus
– Önsegítés szerepe a csoportmunkában
– A csoportszervezés
– Csoportdinamika, egyéni igények a csoportban
– Problémás gyász felismerése és ennek kommunikációja, tanácsadás, jelzési kötelezettség
– Szülőcsoport: a gyerekeknek szervezett csoporttal párhuzamosan működő támogató csoport fontossága

Gyakorlati: Finn minta alapján összeállított 8 alkalmas csoportsorozat tematikájának elmélete, valamint kreatív elemeinek saját élményű elsajátítása. A kreatív elemek kipróbálásához a szükséges eszközöket, írásos segédanyagot egy kezdőcsomag formájában minden résztvevő megkapja.

A képzés elvégzésének feltétele:
– részvétel mindhárom képzési napon
– egy 3-4 oldalas írásos dolgozat, amelyben a résztvevők kifejtik hogyan fogják szakmai munkájukba illeszteni a megszerzett tudást.

Egyesületünk missziójának tekinti a gyászolók támogatását, és úgy látjuk, hogy a gyermekek gyászával kapcsolatban egy széleskörű szemléletformálásra és tudásátadásra van szükség. A finn modell szerint indított csoportok évente két alkalommal Budapesten voltak eddig elérhetőek, miközben az igény óriási, mind a szakemberek, mind a szülők sokszor eszköztelennek érzik magukat, a gyerekek pedig egyedül maradnak a gyászukkal. Ezért a képzéssel ösztönözni szeretnénk, hogy országszerte elérhetővé váljanak a gyermekek és szüleik számára Reményvirág gyászfeldolgozó csoportok.

Forrás és további információ »